O analiză a imaginilor satelitare și a imaginilor de pe rețelele de socializare arată o creștere bruscă a numărului de înmormântări în zonele ocupate de ruși din Ucraina, în special la Mariupol, potrivit unui raport publicat vineri de Centrul ONG pentru Reziliență Informațională (CIR). Potrivit Agence France-Presse, o organizație guvernamentală (ONG) care luptă împotriva dezinformării.

 

Centrul Rezilienţei Informaţiei a analizat şase zone din Ucraina care au fost sau sunt în continuare ocupate de Rusia.

”Informaţii din surse deschise pot oferi un acces fără precedent în spatele lniei frontului şi în zone ocupate de către forţe ruseşti”, subliniază directorul investigaţiilor CIR Benjamin Strick.

La cimitirul Starokrîmske din Mariupol (sud-est), de exemplu, autorii raportului estimează că aproximativ 1.000 de mormnte noi au apărut în decurs de cinci luni, de la 21 octombrie 2021 şi până la 28 martie 2022, la o lună după invazia Ucrainei de către Rusia.

 

Ritmul înhumărilor a crescut, apoi, în mod puternic, iar în imagini satelitare apar 1.141 de morminte noiî n perioada 28 martie-12 mai, şi alte 1.700 de morminte noi de la 12 mai la 29 iunie, potivit autorilor raportului.

”Raportul nostru ilustrează presiunea extemă şi continuă exercitată asupra vieţii civile în Ucraina”, declară Benjamin Strick.

 

El consideră că ”înmormântări improvizate şi numărul tot mai mare de morminte, mai ales înăuntrul şi în jurul zonelor ocupate, sunt o ilustrare frapantă a numărului morţilor civili”.

Cercetătorii au ajuns la aceste cifre confruntând imagini satelitate cu date de geolocalizare provenind mai ales de pe reţele de socializare.

Aceste imagini dezvăluie tranşee mari în două locuri, în apropiere de Mariupol, la Pionerske şi Manguş, dar şi morminte săpate în pripă în jurul oraşului.

Ucraina estimează la 22.000 numărul civililor ucişi la Mariupol, teatrul unora dintre cele mai violente confruntări armate în război de până în prezent.

 

 

La Herson, un oraş situat în sudul Ucrainei, cucerit de ruşi, CIR estmează că 824 de morminte au fost săpate de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie, şi până la începutul lui aprilie.

Biroul ONU al Drepturilor Omului (OHCHR) estimează la 5.000 numărul civililor ucişi în Ucraina, însă recunoaşte că bilanţul real este probabil mult mai mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *