Brazilia şi Argentina vor prezenta un plan al unei monede comune, care ar putea fi adoptată și de alte țări din America Latină.

Analiză Financial Times. Brazilia şi Argentina vor prezenta un plan al unei monede comune, care ar putea fi adoptată și de alte țări din America Latină. În acest fel, ar putea fi creată a doua cea mai mare uniune monetară, după cea europeană.

 

O analiză Financial Times arată că Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta că încep pregătirile pentru a crea o monedă comună, care să ducă în final la formarea celui mai mare bloc monetar din lume, după Zona Euro.

Oficiali din cele două țări au declarat pentru Financial Times că iniţial, va fi prezentat modul în care noua monedă poate stimula comerțul regional și poate reduce dependența de dolarul american. La început, ea va circula în paralel cu monedele naționale din Brazilia (real) și Argentina (peso).

 

Brazilia şi Argentina vor prezenta un plan al unei monede comune

Ministrul argentinian al Economiei a afirmat că ar putea dura ani de zile până la concretizarea planului, având în vedere că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru crearea euro. FT a calculat că un bloc monetar care cuprinde America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global exprimat în dolari, în vreme ce Zona Euro este responsabilă pentru 14% din PIB-ul mondial.

 

Comerțul între Brazilia și Argentina a înflorit în primele 11 luni ale anului trecut, înregistrând o creștere cu 21% față de perioada similară din 2021. Autoritățile de la Buenos Aires sunt cele mai interesate de o monedă comună, mai scrie publicația financiară, în condițiile în care banca centrală tipărește bani ca să finanțeze cheltuielile, iar inflația se apropie de 100%. În primii trei ani de mandat ai președintelui Alberto Fernández, cantitatea de bani aflată în circulație a crescut de patru ori mai mult, conform datelor băncii centrale.

În Brazilia, însă, vor exista îngrijorări față de această idee, în condițiile în care Argentina a intrat în incapacitate de plată în 2020 și are împrumuturi de 40 de miliarde de dolari luate de la FMI, în urma unui plan de salvare din 2018.

Este de așteptat ca anunțul oficial să fie făcut duminică, în contextul vizitei președintelui brazilian Lula Da Silva în Argentina, prima călătorie în străinătate după preluarea mandatului. Liderul participă la un summit regional cu lideri din alte 32 de state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *