Află sărbătorile și datele importante din anul 2023 conform calendarului ortodox. Descoperă sărbătorile religioase, posturile și perioadele importante din calendarul ortodox pentru anul 2023Află sărbătorile și datele importante din anul 2023 conform calendarului ortodox. Descoperă sărbătorile religioase, posturile și perioadele importante din calendarul ortodox pentru anul 2023

Potrivit Calendarului Ortodox, astăzi este Sâmbătă, 22 aprilie 2023. Biserica îl pomenește în această zi pe Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul, Episcop de Anastasiopolis, și pe Sfântul Apostol Natanail.

 

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 22 aprilie 2023

 

Potrivit Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 22 aprilie, Biserica cinstește memoria Sfântului Ierarh Teodor Sicheotul, Episcop de Anastasiopolis, și a Sfântului Apostol Natanail. Aceasta este a șasea zi din săptămâna luminată.

 

Sfântul Teodor s-a născut în jurul anului 530 în satul Sicheon din Galatia. El a avut o relație specială cu Sfântul Gheorghe, fiind sub ocrotirea acestuia încă de la naștere.

 

Datorită credinței sale puternice, Sfântul Teodor și-a săpat o chilie lângă o biserică dedicată Sfântului Gheorghe, unde petrecea mult timp în rugăciune și post. La un moment dat, starea sa de sănătate s-a înrăutățit din cauza ascezei intense, dar a fost dus la casa episcopului din Anastasiopol, unde a primit îngrijiri medicale. Episcopul, uimit de devotamentul spiritual al lui Teodor, l-a hirotonit ca preot.

 

Mai târziu, Sfântul Teodor a construit o mănăstire în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe, pentru ucenicii săi. După moartea episcopului Timotei de Anastasiopolis, clerul și poporul au insistat ca Teodor să îi urmeze la conducerea eparhiei, dar acesta a refuzat. Cu toate acestea, după numeroase insistențe, inclusiv din partea episcopilor din eparhiile învecinate, Sfântul Teodor a acceptat să fie ridicat la rangul de episcop.

 

După o vreme, Sfântul Teodor și-a dat demisia din funcția de episcop, deoarece își dorea să trăiască în solitudine ca pustnic. Cererea sa a fost acceptată, astfel că s-a întors la mănăstire, dar a fost de acord să poarte în continuare însemnele episcopale.

 

Sfântul Teodor și-a petrecut restul vieții ajutând mulți oameni prin rugăciunile și minunile săvârșite. A trecut la cele veșnice în anul 613, iar moaștele sale sfinte au fost depuse în biserica Sfântului Gheorghe.

 

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 22 aprilie 2023. Află ce sfinți sunt pomeniți astăzi
Calendar Ortodox, Sâmbătă, 22 aprilie 2023. Află ce sfinți sunt pomeniți astăzi

 

Marile sărbători ale lunii aprilie 2023

 

Luna aprilie 2023 aduce cu ea o bogată serie de evenimente și sărbători religioase, pline de semnificație pentru credincioșii ortodocși.

 

  • Intrarea Domnului în Ierusalim- 9 aprilie 2023
  • Sf. Calinic de la Cernica- 11 aprilie 2023
  • Învierea Domnului- 16 aprilie 2023
  • A doua zi de Paște- 17 aprilie 2023
  • A treia zi de Paște- 18 aprilie 2023
  • Izvorul Tămăduirii- 21 aprilie 2023
  • Sf. Gheorghe- 23 aprilie 2023

 

Calendar Ortodox, Sâmbătă, 22 aprilie 2023. Află ce sfinți sunt pomeniți astăzi
Calendar Ortodox, Sâmbătă, 22 aprilie 2023. Află ce sfinți sunt pomeniți astăzi

 

Evenimente importante amintite pe 22 aprilie

 

1915: În această zi, a avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de către germani pe frontul din Flandra, în timpul Primului Război Mondial (în 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-și numele de la acest oraș; la 13 ianuarie 1993, la Paris se va semna „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”, intrată în vigoare la 29 aprilie 1997).

1925: Un eveniment important în lumea automobilistică: uzinele Ford din Anvers au fabricat 50.000 de mașini în serie.

1970: A fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Pământului.

1980: S-a încheiat construcția primei nave transportor frigorifice construită în țară (la Galați), numită „Polar 7”, având o capacitate de 6.800 tdw.

1990: După un miting electoral al PNȚCD (înaintea alegerilor din 20 mai), o parte dintre manifestanți s-au baricadat în Piața Universității din București (unul dintre locurile-simbol ale Revoluției anticomuniste din decembrie 1989), blocând circulația pe cele două artere principale care traversează această zonă centrală a Capitalei până la 13 iunie; această acțiune social-politică a primit denumirea de „fenomenul Piața Universității”.

1996: Consiliul Național Palestinian și-a deschis lucrările după 32 de ani de exil.

1999: Parlamentul României a aprobat cererea NATO de acces în spațiul aerian al României pentru operațiunile asupra Iugoslaviei pe 22 aprilie.

2005: Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu cei trei jurnaliști români răpiți în Irak, postul susținând că răpitorii cer retragerea trupelor române din Irak în patru zile, altfel vor ucide ostaticii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *