De ce a fost lăsat liber bărbatul care a agresat sexual o poliţistă la Gara de Nord. Ce au spus procurorii. Agresiune sexuala Gara de Nord.De ce a fost lăsat liber bărbatul care a agresat sexual o poliţistă la Gara de Nord. Ce au spus procurorii. Agresiune sexuala Gara de Nord.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei, care investighează dosarul privind agresarea sexuală a unei poliţiste în Gara de Nord, au furnizat o explicație cu privire la motivul pentru care suspectul a fost lăsat liber. Procurorul de caz a considerat că, deși acuzațiile aduse inculpatului indică un grad ridicat de pericol social abstract, reflectat de limitele mari ale pedepsei prevăzute de lege, în realitate fapta în sine prezintă un grad redus de pericol social, având în vedere modul în care s-a desfășurat contactul fizic între inculpat și persoana vătămată, conform anchetatorilor.

 

Conform unui comunicat dat publicităţii marţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, bărbatul care sâmbăta trecută a atins o poliţistă în zona intimă şi ulterior a ameninţat-o în Gara de Nord din Capitală, a fost reţinut pentru 24 de ore, începând de seara zilei de 14 aprilie până seara zilei următoare. Cu toate acestea, „măsura reţinerii a fost infirmată din oficiu, de către procuror, pentru vicii de procedură”, conform comunicatului.

 

Ulterior, bărbatul, care este inculpat pentru agresiune sexuală şi ameninţare, a fost lăsat în libertate.

 

Fapta prezintă „un grad de pericol social mult mai redus”

 

„Procurorul de caz a apreciat că nu se impune luarea unei măsuri privative sau restrictive de libertate. Astfel, în urma exercitării activităţii de supraveghere a urmăririi penale, procurorul de caz a dispus revocarea măsurii reţinerii dispuse faţă de suspect, constatând vicii de procedură, respectiv că suspectului nu i s-au adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută.

 

Analizând oportunitatea dispunerii în cauză a unei măsuri preventive privative de libertate, procurorul a apreciat că deşi faptele de care este acuzat inculpatul prezintă un grad de pericol social abstract ridicat, reflectat la limitele de pedeapsă mari, în concret fapta prezintă un grad de pericol social mult mai redus, prin raportare la modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat şi persoana vătămată. Totodată, s-a reţinut că inculpatul a avut o conduită procesuală corespunzătoare, recunoscând în integralitate acuzaţiile, prezentând totodată o atitudine de regret, punând faptele pe seama consumului exagerat de alcool”, explică Parchetul decizia ca suspectul să fie cercetat în libertate.

 

Agresiune sexuală Gara de Nord

 

În comunicatul Parchetului se menţionează că procurorul a luat în considerare faptul că bărbatul nu are antecedente penale şi „nu face parte dintr-un mediu predispus la comiterea de infracţiuni”.

 

„Având în vedere circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, procurorul a apreciat că privarea de libertate a acestuia nu este necesară în această fază procesuală pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, subliniază comunicatul Parchetului.

 

Decizia de a-l lăsa pe bărbat în libertate a provocat nemulţumire printre sindicaliştii din Poliţie, care au reacţionat făcând public acest caz şi arătând că faptele comise îndeplinesc elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj.

 

„Este incredibil cu câtă uşurinţă tratează procurorii astfel de fapte care sunt de natură a încuraja comportamentele unor indivizi cu comportamente deviante. În statul «de drepţi» al anului 2023, procurorii consideră că ameninţarea adresată unui poliţist, în cazul prezentat, nu se află în legătură directă cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”, au remarcat sindicaliştii.

 

Aceştia au evidenţiat faptul că în trecut s-a dispus arestarea preventivă a unui autor în vârstă de 70 de ani pentru ameninţarea adresată unui judecător aflat în timpul liber, prin intermediul unei scrisori transmise prin fax, în timp record.

 

„Reprezentanţii Sindicatului EUROPOL, prin avocaţi, vor interveni în prezenta cauză pentru schimbarea încadrării juridice a faptei. Nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi reacţionat acelaşi procuror dacă în cauză era vorba despre o judecătoare şi nu o poliţistă”, au mai transmis reprezentanţii sindicatului la finalul săptămânii trecute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *