De teamă că nu au cu se să se încălzească la iarnă, zeci de polonezi stau cu zilele la coadă la cărbune

Zeci de mașini, tractoare și camioane s-au aliniat la o coadă ca pe vremea comunismului la o mină de cărbune din Polonia săptămâna trecută. Potrivit Reuters, polonezii s-au grăbit să stocheze provizii de cărbune, care le va ține de cald la iarnă, pe fondul temerilor că o criză energetică va afecta Europa.

 

În Polonia, unde cărbunele este atât de popular ca sursă de căldură, zeci de oameni au stat zile la coadă la mina Lubelski Wegiel Bogdanka. Arthur, un pensionar în vârstă de 57 de ani, a pornit săptămâna trecută din Swednik, la 30 de kilometri de o mină de cărbune din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa. A dormit în mașină 3 zile, stând la coadă. Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă. Asta depășește orice imaginație, oamenii dorm în mașinile lor. Îmi aminteşte de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva și mai rău. a spus el pentru Reuters.

 

În Polonia, 3,8 milioane de gospodării se bazează pe cărbune pentru încălzire. În prezent, se confruntă cu deficit de cărbune și prețuri în creștere. Polonia și Uniunea Europeană au impus embargouri asupra cărbunelui rusesc. Polonia a interzis importurile imediat în aprilie, dar în UE interdicția a intrat în vigoare în august. Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune în fiecare an. Cele importate sunt în principal din Rusia și sunt mai potrivite pentru uz casnic decât cele produse local datorită prețului mai mic și dimensiunii mai bune.

 

Cererea mare a forțat Bogdanka și alte mine deținute de stat să raționalizeze vânzările sau să furnizeze cantități limitate de cărbune prin intermediul platformelor online. Artur a recunoscut că a strâns documente de la familia sa numeroasă în speranța că va putea lua toate rațiile de cărbune deodată. Mina intenționează să efectueze vânzări de cărbune pentru aproximativ 250 de gospodării și să se desfășoare în weekend pentru a reduce timpii de așteptare.

 

Polonia a stopat importurile de cărbune din Rusia după ce anul trecut a cumpărat de la ruși 8 milioane de tone

 

Ca toate minele de cărbune din Polonia, Bogdanka își vinde cea mai mare parte a producției de cărbune către centralele electrice. Anul trecut, compania a vândut mai puțin de 1% din producția sa clienților individuali, așa că nu avea resursele logistice pentru a vinde combustibil direct cumpărătorilor cu amănuntul.

 

Lukasz Horbacz, șeful Camerei de Comerț de Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor rusești a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească calea ferată pentru transportul militar. „Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piața peste cap„, a declarat el pentru Reuters.

 

Weglokoks, un furnizor de stat de cărbune a fost însărcinat de guvern să stimuleze importurile din alte țări, dar a refuzat să comenteze situaţia. Autorităţile de la Varşovia au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient cărbune pentru a satisface cererea. În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă și un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producția de cărbune a scăzut constant din cauza creşterii costurilor exploatărilor miniere.

 

Consumul de cărbune a rămas stabil, iar importurile au crescut treptat. În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia pentru a fi utilizate în gospodării și în centrale termice mici. În iulie, Polonia a ordonat la două companii de stat să importe milioane de tone de cărbune din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia și Africa, și a oferit subvenții polonezilor care au dublat sau triplat prețurile cărbunelui față de iarna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *