Ihadul Islamic a lansat un atac cu rachete, în Ierusalim au răsunat sireneleIhadul Islamic a lansat un atac cu rachete, în Ierusalim au răsunat sirenele

Pentru prima dată de la începutul escaladării conflictului armat cu gruparea Jihad Islamic din Gaza, sirenele de alarmă au declanșat duminică în vecinătatea Israelului, potrivit armatei israeliene, potrivit France Presse.

 

Scurte explozii în depărtare, potrivit reporterilor AFP din Ierusalim. Oficialii militari israelieni au declarat într-o scurtă declarație că au fost văzute sirene „în zona din jurul Ierusalim”, dar nu au oferit alte detalii.

 

Braţul armat al Jihadului Islamic a anunţat că a lansat rachete spre Ierusalim, la scurt timp după ce au sunat sirenele în zonă, potrivit armatei israeliene.

Nu cu mult timp în urmă am lansat rachete spre Ierusalim„, au declarat Brigăzile Al-Quds într-un comunicat.

În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană a anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 29 de morţi, între care şase copii, în Fâşia Gaza, de la reizbucnirea violenţelor, vineri, între Israel şi gruparea armată Jihadul Islamic, care au făcut şi 215 răniţi. În cursul dimineţii, acelaşi minister anunţase creşterea bilanţului la 32 de morţi, dar apoi l-a revizuit în scădere, remarcă AFP.

 

Autoritățile israeliene contestă această afirmație, dar susțin că șapte copii palestinieni au fost uciși sâmbătă într-un atac al militanților Statului Islamic împotriva Israelului, potrivit unei agenții de presă franceză.

 

Israelul s-a angajat să mențină poziții riguroase ale jihadiștilor islamic de la începutul operațiunilor sale vineri, raportând eliminarea a 15 luptători din aceste grupuri, potrivit forțelor militare israeliene. Aproximativ 40 de membri ai fiecărui grup ar urma să fie reținuți timp de două zile în Cisiordania, teritoriul palestinian pe care Israelul l-a ocupat în 1967, potrivit AFP.

 

Ca represalii la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Potrivit postului de televiziune israelian i24News, 580 de rachete au fost lansate asupra Israelului începând de vineri, 120 au căzut în Gaza, fără să atingă teritoriul israelian, iar 200 au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *