Livrările de arme din Ucraina creează o lacună „de urgență” pentru statele membre UE

Livrările de arme din Ucraina creează o lacună „de urgență” pentru statele membre UE

 

Comisia Europeană a propus marți statelor membre un nou instrument pentru o achiziție comună de arme în valoare de 500 de milioane de euro, pentru a reumple stocurile reduse de livrările către Ucraina, rapoartele AFP și DPA.

 

Statele membre au recurs la stocuri de muniție, artilerie ușoară și grea, sisteme de apărare antiaeriană sau antitanc și chiar vehicule și tancuri blindate. Acest lucru creează o vulnerabilitate de factori care trebuie abordată urgent”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-o conferință de presă.

 

Finanțarea de 500 de milioane EURO de la bugetul UE vizează facilitarea achizițiilor comune între statele membre în următorii doi ani, deschizând calea pentru cheltuielile comune de apărare pe termen lung ale UE.

 

Pentru a primi finanțare pentru proiecte de apărare trebuie să fie implicate cel puțin trei state membre, iar investiția trebuie să dezvolte industria europeană de apărare. Consiliul European și Parlamentul European se vor pronunța asupra propunerii Comisiei Europene.

 

Luni, miniștrii europeni de externe au aprobat un alt pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Ajutorul, care include arme, echipamente, combustibil și materiale medicale, este finanțat de Instrumentul european pentru pace, un mecanism independent de bugetul comunitar. Pe lângă ajutorul militar al UE, statele membre ale UE au furnizat Ucrainei arme, muniție și alte materiale militare printr-un acord bilateral cu Kiev.

 

Comunicatul CE

 

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere destinată reglementării de către Parlamentul European şi Consiliul UE în sensul constituirii Instrumentului de Consolidare a Industriei Apărării prin Legea de achiziţii comune în perioada 2022-2024. (…) Comisia Europeană oferă soluţii în virtutea angajamentului de a crea un Instrument UE pe termen scurt de consolidare a capacităţilor industriei europene de apărare prin achiziţii comune ale statelor membre UE„, a declarat instituţia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.

 

Instrumentul, care răspunde solicitării Consiliului European, are rolul de a aborda cele mai urgente şi esenţiale necesităţi de produse în domeniul apărării, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană propune un angajament de 500 de milioane de euro din bugetul UE, în perioada 2022-2024. Instrumentul va stimula statele membre, în spiritul solidarităţii, să achiziţioneze în comun şi să faciliteze accesul tuturor statelor membre la produse din domeniul apărării de care este nevoie în mod urgent„, a mai declarat Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *