Mâncarea la pachet devine literă de lege. Un nou proiect ce se axează pe diminuarea risipei alimentare, impune restaurantelor să îşi îndemne clienţii să ia la pachet ce le-a rămas în farfurie. Marii retaileri vor fi obligaţi să doneze alimentele care sunt aproape de a expira.Mâncarea la pachet devine literă de lege. Un nou proiect ce se axează pe diminuarea risipei alimentare, impune restaurantelor să îşi îndemne clienţii să ia la pachet ce le-a rămas în farfurie. Marii retaileri vor fi obligaţi să doneze alimentele care sunt aproape de a expira.

Mâncarea la pachet devine literă de lege. Un nou proiect ce se axează pe diminuarea risipei alimentare, impune restaurantelor să îşi îndemne clienţii să ia la pachet ce le-a rămas în farfurie. Marii retaileri vor fi obligaţi să doneze alimentele care sunt aproape de a expira.

 

„Doriţi să vă punem mâncarea la pachet?” / „Sigur, mulţumesc”. Acest schimb de replici va deveni obligatoriu, în restaurante. Cine nu reuşeşte să termine tot din farfurie va primi preparatele la pachet. Acest lucru va trebui precizat chiar şi în meniu. „Cu siguranţă o vom face, dar noi o facem prin colegii noştri ospătari, la fiecare masă. Totodată, folosim ambalaje bio. Temperatura preparatelor se păstrează aproximativ 60 de minute”, a declarat Alex Ignat, directorul unui restaurant. „Nu ştiu dacă neapărat o obligativitate, adică să nu se lase cu amenzi, cu sancţionări. Totuşi, o recomandare – adică o bună practică – cred că ar fi o idee bună”, a mai spus o persoană care a dorit să rămână anonimă.

 

Anual se arunca 2,5 milioane de tone de mâncare în România

 

Anual, în România sunt aruncate peste 2,5 milioane de tone de alimente. Asta este echivalentul a 70 kg pentru fiecare cetăţean, totul în timp ce mai bine de un sfert din populaţie trăieşte în sărăcie şi în foamete.

 

Această lege pentru combaterea risipei alimentare, trebuie să reducă cifrele la jumătate până în anul 2030.

 

Alimentele rămase şi încâ bune de consum, ar trebui preluate de către organizaţii şi redistribuite în zonele defavorizate.

 

„Este la latitudinea operatorului economic care are produse alimentare să doneze astfel de produse. În general, astăzi produsele sunt aruncate”, declară Gabriel Sescu, preşedinte Federaţia Băncilor pentru Alimente.

 

Noua lege îi va obliga pe marii operatori economici să încheie contracte tip cadru cu ONG-uri şi să raporteze acţiunile într-o platformă digitală naţională. „Va trebui să aibă şi o zonă de trasabilitate foarte clară. De exemplu, dacă retailerul scoate o tonă de carne care stă să expire mâine, ştim că a ajuns către ONG-ul X, care mai departe a preparat-o”, explică Bogdan Ivan, deputat PSD.

 

Marii operatori economici vor fi obligaţi să încheie contracte tip cadru cu ONG-uri şi să aibe raport despre acţiunile pe care le fac şi să le înregistreze într-o platformă digitală.

 

„Va trebui să aibă şi o zonă de trasabilitate foarte clară. De exemplu, dacă retailerul scoate o tonă de carne care stă să expire mâine, ştim că a ajuns către ONG-ul X, care mai departe a preparat-o”, spune Bogdan Ivan, deputat PSD.

 

Produsele care expiră curând, la ofertă

 

Ofertele speciale la produsele care se aproprie de termenul limită de expirare, vor fi obligatorii.

 

„La final de program, pot să se bucure de reduceri substanţiale, la produse proaspete, în special, de la brutărie sau de la legume, fructe. În anul 2020, spre exemplu, valoarea totală a produselor donate a fost de 3,5 milioane de lei”, a declarat Loredana Samoilă, manager retailer.

 

Această platformă ar urma să coste aproximativ 40.000 de euro şi trebuie să fie funcţională până în anul 2025.

 

Amenzile pentru nerespectarea acestei legi sunt cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *