OMS a declarat focarul de variola maimuței o urgență globală de sănătate publicăOMS a declarat focarul de variola maimuței o urgență globală de sănătate publică

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat sâmbătă că focarul global în curs de variola a maimuței este o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).

 

Această desemnare de urgență este cel mai înalt nivel de alertă al OMS. Se bazează pe reglementările internaționale de sănătate stabilite în 2005 și definește drepturile și obligațiile țărilor în gestionarea evenimentelor transfrontaliere de sănătate publică.

 

OMS definește un PHEIC drept „un eveniment excepțional determinat să prezinte un risc pentru sănătatea publică pentru alte țări prin răspândirea internațională a bolii și să necesite un posibil răspuns internațional coordonat”.

 

Această clasificare se adresează situațiilor grave, bruște, neobișnuite sau neașteptate cu implicații asupra sănătății publice din afara țării afectate, care pot necesita o acțiune internațională imediată.

 

Aceasta este a șaptea astfel de clasificare din 2009, cel mai recent pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă de la Organizația Mondială a Sănătății în 2020.

 

Variola maimuței este o infecție virală întâlnită frecvent la animalele din Africa Centrală și de Vest, care se poate răspândi la oameni și poate provoca focare. Cazurile sunt detectate ocazional în țări în care virusul nu este endemic, dar evoluțiile recente au influențat acțiunea OMS.

 

De când a apărut primul caz de variolă a maimuței, în mai, focarul a crescut la aproape 14.000 până la 20 iulie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Între 19 iulie și 20 iulie, numărul cazurilor confirmate într-o singură zi a crescut de la 14.511 la 15.378, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. În prezent, epidemia este concentrată în Europa, iar România a confirmat 20 de cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *