Pericol nuclear la Zaporojie: Atacurile ruse au obligat închiderea unui reactorPericol nuclear la Zaporojie: Atacurile ruse au obligat închiderea unui reactor

Potrivit operatorului centralelor nucleare Zaporojie din Ucraina, unele părți ale instalației au fost „grav afectate” de loviturile militare rusești, forțând închiderea unui reactor.

 

Energoatom a avertizat că există încă riscul de scurgeri radioactive.

 

Moscova a spus că Ucraina a efectuat un atac, dar UE a condamnat acțiunile Rusiei împotriva guvernului central.

 

În martie, forțele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari clădiri a lui Zaporojie din Europa, păstrând în același timp angajații săi ucraineni.

 

Ucraina susține că forțele ruse au folosit „tactici de teroare” pentru a avansa cu arme pe zonele civile de la sol.

 

Încărcările de vineri „au creat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a declarat Energoatom pe Telegram, menționând că un cablu de alimentare a fost schimbat, forțând unul dintre reactanți să nu mai funcționeze.

 

BBC nu a putut verifica acuzațiile făcute împotriva centralei nucleare.

 

Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu cele mai recente bombardamente, iar principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a denunțat activitățile militare rusești în nucleul regiunii.

 

Aceasta este o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu al disprețului Rusiei față de normele internaționale„, a declarat el, solicitând ca AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să aibă acces la centrală.

 

Șeful AIEA a declarat săptămâna aceasta că centrala a „scăpat complet de sub control”.

 

Forțele ruse dețin centrala și zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Unitatea dispune de șase reactoare cu apă sub presiune și depozitează deșeuri radioactive.

 

Civilii din apropiere, în Nikopol, care se află dincolo de râu și care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că rușii trag cu rachete din zona din jurul centralei și mută echipamente militare în incintă.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că „orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act de teroare”.

 

Ministerul britanic al Apărării susține că Rusia folosește zona pentru a lansa atacuri – profitând de „statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul de atacuri din partea forțelor ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *