Protestele de la Stockholm, inclusiv arderea Coranului, atrag o condamnare dură din partea Turciei. Proteste Stockholm.

Protestele de sâmbătă de la Stockholm împotriva tentativei Turciei și Suediei de a adera la NATO, inclusiv arderea unei copii a Coranului, au accentuat brusc tensiunile cu Turcia într-un moment în care țara nordică are nevoie de sprijinul Ankarei pentru a obține intrarea în alianța militară.

 

Condamnăm în cei mai puternici termeni posibil atacul ticălos asupra cărții noastre sfinte… Permiterea acestui act anti-islam, care vizează musulmanii și insultă valorile noastre sacre, sub pretextul libertății de exprimare este complet inacceptabilă”, a spus Ministerul turc de Externe.

 

Declarația sa a fost emisă după ce un politician anti-imigranți din periferia de extremă dreaptă a ars o copie a Coranului lângă Ambasada Turciei. Ministerul turc a cerut Suediei să ia măsurile necesare împotriva autorilor și a invitat toate țările să ia măsuri concrete împotriva islamofobiei.

 

Un protest separat a avut loc în oraș, împotriva tentativei Suediei de a adera la NATO. Un grup de demonstranți pro-turci a organizat și un miting în fața ambasadei. Toate cele trei evenimente au avut permise de poliție.

 

Protestele de la Stockholm, inclusiv arderea Coranului, atrag o condamnare dură din partea Turciei

 

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a spus că provocările islamofobe sunt îngrozitoare.

 

Suedia are o libertate de exprimare amplă, dar nu înseamnă că guvernul suedez sau eu însumi susțin opiniile exprimate”, a spus Billstrom pe Twitter.

 

Arderea Coranului a fost efectuată de Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreaptă Hard Line. Paludan, care are și cetățenie suedeză, a organizat o serie de demonstrații în trecut în care a ars Coranul.

 

Paludan nu a putut fi contactat imediat prin e-mail pentru un comentariu. În permisul pe care l-a obținut de la poliție, se spune că protestul său a avut loc împotriva islamului și a ceea ce acesta a numit încercarea președintelui turc Tayyip Erdogan de a influența libertatea de exprimare în Suedia.

 

Mai multe țări arabe, inclusiv Arabia Saudită, Iordania și Kuweit, au denunțat arderea Coranului. „Arabia Saudită face apel la răspândirea valorilor dialogului, toleranței și coexistenței și respinge ura și extremismul”, a declarat Ministerul Saudit de Externe într-un comunicat.

 

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar toate cele 30 de state membre trebuie să-și aprobe ofertele. Turcia a spus că Suedia, în special, trebuie să adopte mai întâi o poziție mai clară față de ceea ce consideră teroriști, în special militanții kurzi și un grup pe care îl învinovățește pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.

 

La demonstrația de protest împotriva aderării Suediei la NATO și pentru a arăta sprijinul pentru kurzi, vorbitorii s-au așezat în fața unui banner mare roșu pe care scria „Toți suntem PKK”, referindu-se la Partidul Muncitorilor din Kurdistan care este interzis în Turcia, Suedia și Statele Unite. printre alte țări și sa adresat mai multor sute de susținători pro-kurzi și de stânga.

 

Vom continua opoziția față de aplicarea NATO suedeză”, a declarat pentru Reuters Thomas Pettersson, purtătorul de cuvânt al Alianței Împotriva NATO și unul dintre organizatorii demonstrației.

 

Poliția a spus că situația a fost calmă la toate cele trei demonstrații.

 

Sâmbătă mai devreme, Turcia a declarat că, din cauza lipsei de măsuri de restricționare a protestelor, a anulat o vizită planificată la Ankara a ministrului suedez al apărării.

 

În acest moment, vizita ministrului suedez al apărării Pal Jonson în Turcia din 27 ianuarie a devenit lipsită de sens. Așa că am anulat vizita”, a spus ministrul Apărării Hulusi Akar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *