Roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep. Ce spun specialiştiiRoxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep. Ce spun specialiştii

Simona Halep făcut un anunţ pe rețelele de socializare, unde a spus că testele anti-doping au dezvăluit că în sângele ei se află urme de Roxadustat. Datorită acestui fapt, oficialii Agenției Internaționale de Integritate în Tenis au decis să o suspende temporar. Substanța descoperită în cazul jucătoarei din România  a mai fost descoperită și în cazul altor sportivi de-a lungul ultimilor ani, cel mai celebru caz fiind cel al Mariei Șarapova.

 

După declaraţiile publicațiilor internaționale, urmele de Roxadustat au fost descoperite în urma unui test anti-doping desfășurat în luna august 2022 la US Open. După ce a primit rezultatele inițiale, Simona Halep a cerut un al doilea test, acesta confirmând la rândul său primele rezultate.

 

Ce este Roxadustat?

 

Substanța descoperită în cazul Simonei Halep se numește Roxadustat, vândută în general sub numele de Evrenzo, fiind aprobat pentru uzul medical începând cu 2018, în China. În general, acest compus este recomandat în cazul pacienților care suferă de anemie și asta deoarece stimulează producția de hemoglobină și de celule roșii.

 

Deși testele făcute de oamenii de știință au subliniat efectele pozitive ale Roxadustat în cadrul tratamentelor împotriva anemiei, au fost semnalate unele cazuri de dopare. Din această cauză, autoritățile din lumea sportului au decis să o includă pe lista substanțelor interzise.

 

Cum poate fi folosit Roxadustat pentru îmbunătățirea performanțelor atletice?

 

În cazul pacienților care suferă de anemie cauzată de bolile renale cronice, Roxadustat stimulează producția de hemoglobină. Cu toate acestea, în cazul unor persoane sănătoase, aceste efecte pot fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor fizice.

 

Oamenii de știință explică faptul că performanțele atletice sunt legate de capacitățile aerobice, cantitatea maximă de oxigen pe care o putem folosi în timpul efortului fizic. Aceasta este, la rândul ei, legată de volumul de celule roșii din sânge care transportă oxigenul și alți nutrienți către țesuturile musculare.

 

În cazul sportivilor de performanță, antrenorii acestora urmăresc îmbunătățirea valorilor hemoglobinei și apelează la modalități care respectă mai mult sau mai puțin regulile din lumea sportului. Printre acestea se numără antrenamentele la înălțime, în medii calde sau chiar dopajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *