Sistemul de monitorizare a radioactivității în Ucraina arată că nivelul radiațiilor este normal

Potrivit autorităților ucrainene, bombardamentele de vineri asupra celui mai mare complex nuclear din Europa, Zaporojie, nu au avut impact asupra reacțiilor nucleare pe bază de uraniu din Statele Unite. Din acest motiv, Rusia și Ucraina vor face schimb de acuzații reciproce. În schimb, o structură adiacentă și o linie de tensiune electrică mai mare au fost deteriorate. Autoritățile din Ucraina au raportat că odată ce liniile electrice au fost întrerupte, o unitate alimentară a fost oprită și a fost pornit un generator cu motor.

 

Energoatom, compania nucleară de stat, a informat că trei senzori de monitorizare au fost deteriorați, fiind lovită și o suprafață de 800 de metri pătrați din apropierea unui depozit de combustibil nuclear uzat: “Trei senzori de radiaţii din complex au fost afectaţi. Prin urmare, în prezent este imposibil de detectat o eventuală creștere a radioactivităţii și de intervenit în timp util”, a transmis Energoatom.

 

Drept urmare, Rafael Grossi, Director General al Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), a declarat că prezența unei echipe de experți AIEA este acum esențială pentru restabilirea siguranței și securității în industria nucleară.

 

Deși Centrala din Enerhodar este ocupată de ruși de la începutul lunii martie, aceasta este încă condusă de angajați ucraineni și produce energie pentru clienții ucraineni. AIEA a îndemnat o echipă de experți să viziteze Zaporojie de o săptămână, dar nu a primit permisiunea armatelor ruse și ucrainene. În weekend, un purtător de cuvânt al Direcției de Informații Militare din SUA (GUR) a declarat că reacția rusă va fi una dintre mai multe, dar nu a oferit niciun detaliu.

 

Separat, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a emis astăzi un comunicat de presă în care arată: ”Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indica depașiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații”.

 

Anterior, Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, le-a cerut romanilor sub 40 de ani sa ia legatura cu medicii de familie pentru a li se prescrie pastile cu iodura de potasiu, ceea ce ar putea face sa fie de ras la farmacie. Ministrul nu a precizat în mod expres de ce face acest apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *